Johanna Thor

Första inlägget juli 2019.

Det finns inget som är mer hisnande, roligare, galnare,jobbigare, läskigare och konstant intressant än att vara i tonårsbrudars sällskap. Förutom tjejerna i Livet Bitch! så har jag en till fantastisk fjortonåring i min närhet. I henne ser jag allt och lite till. I henne möter jag motstånd och omedelbar klokskap. Hon utmanar mig och inspirerar mig. Hon lär mig saker om livet som jag glömt bort att jag visste.

Det universum som ryms i en fjortonårig tjej är mäktigt och alldeles j***a äkta. Jag vet, för jag minns också hur det var. Aldrig har jag varit så nära mina egna känslor som när jag var en ung tonåring. Det jag trodde på var så innerligt sant, och jag hade naturligtvis så rätt som bara en fjortonåring kan ha. Det jag ville göra, ville jag göra så mycket att jag nästan exploderade. Jag sa till mig själv att aldrig någonsin kompromissa med en värld som inte fattade någonting. Aldrig att jag skulle bli som de där vuxna dönickarna (lärare, föräldrar, kuratorer, syokonsulenter, politiker, pianofröknar, random tanter och gubbar) som jag och mina kompisar sett igenom för länge sen! Jag och mitt gäng höll sanningen om livet i våra händer, och livet hade bara börjat. Hjärtat var utanför kroppen, och det bankade för allt som var på riktigt.

Mitt tonårshjärta minns, och hos de unga tjejer jag har omkring mig idag, ser jag den där glöden och vissheten som kan flytta berg.

På Livet Bitch! Studios tisdagskvällar möter jag en tonårskraft som blåser mig av stolen varje gång. Att låta vårt konstnärliga arbete utgå från unga tjejer är inte bara ett val vi gjort, utan ett kall. Som konstnärlig kraft smäller tonårstjejen högst.

Att i kreativa processer få vara i den alldeles autentiska känslan där saker och ting är på liv eller död. Där sanningen går i svart eller vitt. Där det som är rätt är så fantastiskt rätt och det som är fel så fruktansvärt fel - är lika med att tillsammans få öppna dörren till den stora dramatiken. Det är inte för inte Romeo och Julia var typ fjorton och inte trettiotvå. Konsten mår väldigt bra av tonåringars perspektiv på livet och kärleken.

Vi har skrivit en pjäs. Den heter ”Täljes blivande brud” och kommer att få premiär i höst. I pjäsen hittar man de stora känslorna, de stora frågorna och det allmänmänskliga som bor i oss alla. Det är en pjäs om storslagen kärlek. Frågan om den kärleken är omöjlig, och om hur det är att inte få äga sitt eget liv.

Ni, Södertäljes unga tjejer, har med ert mod, er fantasi och kompromisslösa begåvning gett tre alldeles vuxna pjäsförfattare material som vi hoppas att vi förvaltat så som det anstår er. För är det några som vet någonting om livet och konsten, så är det ni.

Kontakta oss

info@livetbitch.se
070-8480390
073-3267445

Adress

Livet Bitch! Kulturförening
Fatburs Kvarngata 20
118 64 Stockholm

Besöksadress:

Västra kanalgatan 2 Södertälje
Orionkullen, Gamla flickskolan
© 2019 Livet Bitch! empowered by Jonas Valdés